Analiza trenutne političke situacije na Balkanu

0
656

Balkan se nalazi u specifičnoj političkoj situaciji, a nemiri koji su započeli u Srbiji, prenijeti su u Makedoniju i mogu se očekivati u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, su uzrok defektne demokratije koja u političke sisteme unosi isključivo nemire. Defektna demokratija nije samo na Balkanu, već takve primjere pronalazimo u Francuskoj i SAD-u, ali i u svim državama koje koriste model predstavničke demokratije.

Image result for balkan parodija politicari

Makedonija je pod lupom cijelog svijeta, jer eskalacija na ovim području će imati manifestacije i na cijelom Balkanu, a ovaj dio Evrope kroz cjelokupnu historiju ima specifičan položaj u geopolitičkim razmjerima između dva bloka, Istoka i Zapada. Međutim, sada glavnu ulogu imaju transnacionalne organizacije, a Makedonija nije članica ni jednog takvog oblika združivanja. Drugi problem u Makedoniji predstavlja odnos s manjinskom zajednicom Albanaca. Albanci predstavljaju jednu četvrtinu od ukupnog broja stanovnštva u Makedoniji, a kao takvi imaju ogroman politički kapacitet, koji je Predsjednik  Ivanov okarakterizirao kao prijetnju nacionalnim interesima. Zajev po političkom kapacitetu zaslužuje da dobije mandat za formiranje Vlade, ali Predsjednikovo osporavanje je dovelo do najveće političke krize u Makedoniji. Treća stvar koja je krucijalna u ovim odnosima je upliv Srbije i Rusije koja će ovo iskoristiti da izvrši sve vrste represija na Albance, a s druge strane Albanija je članica NATO saveza i dobiće svu moguću podršku da se zaštiti od vanjskih neprijatelja.  Kriza se može riješiti i mirnim putem, ali će tada biti ugrožen politički kapacitet nacionalne stranke koja je trenutno na vlasti u Makedoniji. Balaš bi na sve ovo rekao: Samo da rata ne bude.

Image result for makedonija neredi

U Srbiji se ne radi o političkoj krizi, jer je apsolutni legitimitet i legalitet dobio Aleksandar Vučić, ali su odmah nakon čitanja izbornih rezultata uslijedile velike demonstracije koje su trajale nekoliko dana. Paradoksalno je da dobijete toliku podršku na izborima, a da već ujutru nekoliko desetina hiljada ljudi protestuje protiv tog rezultata. Predstavnička demokratija je u ogromnoj krizi, jer pluralnost koja se ostvaruje dovodi do konstantnih sukoba koja se linearno šire u negativnom pravcu.

Image result for srbija protesti

Hrvatsku tek čeka politička kriza, jer kako vrijeme odmiče, tako se i ulazak u Evropsku uniju čini neuspješnom metodom za rješavanje problema koji su se vremenom nagomilali.  Odnos MOST-a i HDZ-a je jako loša, a AGROKOR dodatno održava situaciju jer je on bio svjetlo na kraju tunela, a ono se polako gasi.  Čudni vjetrovi pušu i u Hrvatskoj, a prašina se nanosi i na Bosnu i Hercegovinu, gdje ruku na srce, nikada nije bilo sjajno u političkom smislu. Najjača Bošnjačka stranka se nalazi u krizi, a HDZ to pokušava iskoristiti na način da traži izmjene izbornog zakona koje će im omogućiti dodatni politički kapacitet. Ljevica ne stoji najbolje, a ujedinjena ljevica na narednim predsjedničkim izborima bi mogla da nakon dugo vremena obezbjedi smjenu u fotelji za Bošnjačkog člana predsjedništva.

Image result for hrvatska politika

April su obilježili jaki vjetrovi, nosilo je sve pred sobom, ali nam je donijelo jednu od najvećih političkih kriza na Balkanu. Vrijeme je dosta nestabilno, mada nam stiže ljeto, pa će se stabilizirati, a i politička situacija će do tada biti mnogo jasnija.

Piše: diplomirani politolog, Amel Petrović

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here