Hasanbegović je neprikriveni i ustrajni fašist

 

FOTO : FAH
FOTO : FAH

UTJECAJNI američki Foreign Policy objavio je čalank u kojem analizira novu hrvatsku Vladu. U tom se članku aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića naziva tvrdokornim fašistom.

“Najnovija članica Europske unije, Hrvatska, ima neprikrivenog i ustrajnog fašista u svojoj Vladi. Kraj njega desničari iz Poljske i Mađarske izgledaju kao mlakonje. Radi se o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, 42-godišnjem povjesičaru koji je na vlast zajedno s desničarskom koalicijom koja je pobijedila na zadnjim izborima”, piše FP.

U nastavku se dodaje kako je Hasanbegović bio istaknuta figura u maloj ultra desinčarskoj stranci koja uzdiže ustaški pokret, a njegov historiografski rad se fokusira na relativiziranje i umanjivanje ustaških zločina. Osim toga bavi se i rehabilitiranjem njihovih ideja, piše Foreign Policy.

Za razliku od desničara u Poljskoj i Mađarskoj koji razaraju demokratske institucije u svojim državama, hrvatski nacionalisti vode rat unutar domene kulture – za sada. Cilj im je postaviti temelje za mogući napad na liberalnu demokraciju u zemlji, dodaje se.

Hasanbegović vodi kulturološki rat

Hasanbegovićevo imenovanje izazvalo je snažne kritike, uključujući i kritike centra Simon Wiesenthal, utjecajne židovske organizacije. Od stupanja na vlast Hasanbegović ničime nije ublažio svoj radikalizam, već je srezao financiranje progresivnih grupa i nezavisnih medija te podržao revizionistički dokumentarac o ustaškim zločinima u Hrvatskoj.

Kulturološki rat koji Hasanbegović vodi ima zabrinjavajuće implikacije.

Hrvatska desnica možda još nema moć analognih opcija u Mađarskoj ili Poljskoj, no voljela bi krenuti u smjeru tih zemalja. Upravo zato kulturološki rat koji Hasanbegović i desnica vode treba promatrati s oprezom – pripremaju teren za budućnost.

Ugledni Foreign Policy osnovan je prije 40 godina za vrijeme sudjelovanja SAD-a u Vijetnamskom ratu, sa ciljem pružanja drugačijeg pogleda na vanjsku politiku SAD-a od onog kakav je bio ustaljen u američkim medijima.

Izvor : index.hr

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


O nama

Napiši nešto o nama


KONTAKTIRAJ NASZadnji postovi


Comments