Laburisti čestitaju Khanu : “Prvi musliman na čelu Londona”

 

Foto : Reuters/ Pixsell
Foto : Reuters/ Pixsell

Iako do zaključenja ovog broja nisu bili prebrojeni svi glasovi na izborima za gradonačelnika Londona, te nije bilo službene potvrde rezultata, prema podacima izbornog povjerenstva potpuno je jasno da će laburist Sadiq Khan biti prvi gradonačelnik Londona, musliman. Prema posljednjim podacima Khan je osvojio oko 45 posto, dok je njegov protukandidat konzetvatvac Zac Goldsmith ostao na 35 posto glasova. To će ujedno biti i najveća pobjeda koju će Laburistička stranka, koju nepunu godinu vodi Jeremy Corbyn, ostvariti na lokalnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Laburistička stranka objavila je danas da je njihov kandidat pobijedio.

“Čestitamo @SadiqKhan. Nestrpljiv sam da počnem raditi s tobom kako bi London postao grad jednakih za sve”, napisao je Corbyn u vrijeme kada su se još čekali službeni rezultati izbora provedenih u četvrtak. Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio također je čestitao Khanu pobjedu iako se još čeka službena potvrda pobjede, dodaje Reuters.

Sin vozača autobusa postaje tako prvi muslimanski gradonačelnik Londona pošto je dobio više glasova od kandidata konzervativaca koji su u kampanji pokušali povezati ga s ekstremizmom, piše agencija Reuters.

Ovi izbori potvrdili su i da su laburisti, možda čak i zauvijek, izgubili uporište u Škotskoj i da većinu izbornih jedinica u kojima su oni prije pobjeđivali sada drži Škotska nacionalna stranka.

Povijesna pobjeda

Iako ta stranka nije dobila većinu u škotskom parlamentu (osvojili su 49 posto), liderica te stranke Nicola Sturgeon ovo je nazvala “trećom, povijesnom pobjedom na izborima za škotski parlament”. Laburisti su u Škotskoj prošli vrlo loše i završili na trećem mjestu iza konzervativaca koji su tu osvojili 16 mjesta više nago na prošlim izborima. Ipak, Nicola Sturgeon morat će potražiti koalicijske partnere za formiranje vlasti zato što joj nedostaju dva mandata.

U Walesu laburisti su osvojili 48 posto glasova i za većinu im nedostaju dva mandata. No dobili su mandat manje nego na prošlim izborima. Dobro je prošla velška nacionalna stranka Plaid Cymru koja je osvojila mandat više nego na izborima 2012.

U Engleskoj laburisti su uspjeli zadržati vlast u svim izbornim okruzima (osim u jednom) u kojima su predizborne ankete pokazivale da će je izgubiti. Za Jeremyja Corbyna to je zasad dobar rezultat iako njegova stranka mora uzeti u obzir to da više ne može računati sa Škotskom, što je popriličan udarac ovoj stranci koja je desetljećima računala na sigurne zastupnike iz Škotske.

Promjene u Walesu

Pokazalo se da bi na sličan način mogli početi gubiti i u Walesu gdje je jedan njihov zastupnik prešao u redove velških nacionalista. S druge strane, konzervativci također mogu biti umjereno zadovoljni. No ovi su izbori pokazali i to da Liberalni demokrati nisu uspjeli vratiti ni dio biračkog povjerenja.

Izvor: vecernji.hr

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


O nama

Napiši nešto o nama


KONTAKTIRAJ NASZadnji postovi


Comments